Creatief > Beeldende vorming
Creatief > Creatief

Creatieve therapie

Als je het moeilijk vindt om in woorden uit te drukken wat er in je omgaat. Of als je wel gemakkelijk praat, maar de neiging hebt je gevoelens weg te redeneren. Of als je wel eens bent uitgepraat over je problemen. Dan kan creatieve therapie een passende vorm van therapie zijn, waarbij het doen en ervaren centraal staan.

Ervaringsgericht
Creatieve therapie biedt een alternatieve manier om jezelf uit te drukken, los van gesprekken. Door middel van tekenen, schilderen of boetseren kun je aan je persoonlijke behoeften werken. Creatieve opdrachten nodigen je als het ware uit om te communiceren via je handen en je gevoelens te uiten. Hierdoor kun je bewust worden van zaken waar je nog geen woorden voor hebt gevonden. In het creatieve werk komen vaak dezelfde patronen en obstakels naar voren als in het dagelijks leven. Met gerichte oefeningen kun je werken aan het doorbreken van deze patronen.

Werkwijze/methodiek
Samen met de therapeut werk je aan duidelijke doelen die je samen met de therapeut opstelt aan het begin van het traject. Hierbij stellen we kleine en grote doelen waar je tijdens de sessies aan werkt.

Bij deze doelen kan je denken aan:

  • Inzicht in eigen doelen, denken en handelen
  • Verandering van handelingspatroon (experientiële vermijdings- en controlestrategieën)
  • Eigen kwaliteiten, voorkeuren en mogelijkheden ontdekken
  • Grenzen aan kunnen geven
  • (Rouw/trauma)verwerking
  • Sociale vaardigheden vergroten
  • Stress verminderen
  • Aandacht en concentratie verhogen
  • Structuur/ ritme opbouwen
  • Stemmingsverbetering

Non-verbale therapie
Omdat bij beeldende therapie weinig woorden nodig zijn, is het heel geschikt voor mensen die moeite hebben om over zichzelf en hun gevoelens te praten. Maar ook voor mensen die wel gemakkelijk praten, maar de neiging hebben hun gevoelens weg te redeneren.

Creatieve therapie is een specialistische vorm van hulpverlening aan mensen met
psychiatrische en/of psychosociale problematiek. Het is een gerichte therapeutische behandeling die op indicatie plaatsvindt en een behandeldoel vaststelt. De behandeling is gericht op het bewerkstelligen van veranderings-, ontwikkelings- en/of acceptatieproces.

Er wordt gewerkt met diverse materialen en technieken, zoals tekenen, schilderen, boetseren en collages maken.

Individueel of in groepsverband
Creatieve therapie kan zowel op individuele basis als in groepsverband worden aangeboden. Beide vormen hebben hun eigen voordelen afhankelijk van het therapie of behandeldoel.

Behandelduur
Groepen en groepsmodules 8 tot 12 sessies. Individuele therapie 12 tot 24 sessies.

Meer informatie
Voor meer informatie over de beschikbare lopende modules en mogelijkheden voor creatieve therapie kan jouw behandelaar contact met ons opnemen.

Bij aanvang van de therapie zullen we eerst een intakegesprek plannen. Dit gesprek stelt ons in staat om jouw behoeften en verwachtingen beter te begrijpen en af te stemmen op de juiste vorm van creatieve therapie. Het intakegesprek biedt ook de gelegenheid om eventuele vragen te stellen en te bespreken hoe we je het beste kunnen ondersteunen in jouw persoonlijke groei en welzijn.

Aanmelden

Voor wie bedoeld?

Deze module is voor cliënten die onder behandeling zijn bij Arkin op basis van ZPM. Creatieve therapie is een specialistische vorm van hulpverlening aan mensen met psychiatrische en/of psychosociale problematiek. Het is een gerichte behandeling die op indicatie plaatsvindt en een behandeldoel vaststelt. De behandeling is gericht op het bewerkstelligen van veranderings-, ontwikkelings- en/of acceptatieproces.

Contact informatie

020 590 8590
Vaktherapie.beeldend@roads.nl

Data en tijden
Maandag t/m vrijdag. Op afspraak
Locatie

Domselaerstraat 126

Domselaerstraat 126
1093MB Amsterdam

06 213 976 45

Meer over deze locatie
Bekijk op Google Maps
"Roads werkt!"
ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Roads - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin