Mert

Mert heeft een IPS-traject  gevolgd bij Roads en kijkt daar met een tevreden gevoel op terug.

“Werk betekent voor mij zelfacceptatie.”

Kun je iets over jezelf vertellen? 

Mijn naam is Mert, ik woon in Amsterdam en ik werk sinds februari bij de GVB.

Hoe ben je bij Roads terecht gekomen?

Ik was een tijdje werkeloos en ontving een uitkering. Voor een lange tijd zat ik veel thuis. Ik isoleerde me van de buitenwereld en ik deed heel weinig. Ik nam contact op met de ggz en kwam terecht bij Punt P (ook onderdeel van Arkin). Daar kreeg ik exposure therapie. Tijdens deze groepstherapie leer je jezelf bloot te stellen aan de dingen die je lastig vindt. Daar kwam ik in contact met een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV). Door hem kwam ik bij Roads terecht. Daar begon ik met dagactiviteiten te doen en ik werd aan trajectcoach Ada gelinkt. Ik hield me bezig met fotografie tijdens de training Foto & Beeld. Dat is een excursie waarbij je in groepsvorm foto’s op verschillende plekken in de stad gaat maken. Vervolgens ga je aan de slag met Photoshop. Dat vond ik heel leuk om te doen.

Kun je wat vertellen over jouw traject? 

Na het doen van verschillende dagactiviteiten ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan bij Roads. Ik gaf computerles aan mensen met een kwetsbare achtergrond. Via daar kwam ik terecht bij de Nieuwe Hemweg in de Houthavens. In dit gebouw zitten verschillende (sociale) ondernemingen. Mijn directe collega’s waren verantwoordelijk voor de facilitaire werkzaamheden van het gebouw, maar hadden ook een  eigen onderneming, namelijk GRO Together. Dat is een circulair bedrijf dat oesterzwammen kweekt op koffie(dik) reststromen.

Naast facilitaire werkzaamheden deed ik ook de financiële administratie. Ik heb bedrijfsadministratie gestudeerd en het was interessant om dat na jaren weer op te pakken. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik vanuit mijn twee bazen kreeg. De sfeer en de mensen waren ontzettend leuk. Mijn zelfvertrouwen groeide en ik kwam erachter dat ik juist wel onder de mensen kon zijn. Ik werd geaccepteerd zoals ik ben en mijn negatieve gedachten werden minder. Ik heb daar uiteindelijk drie jaar gewerkt. Voor het werk kreeg ik niet betaald, maar het heeft me heel goed geholpen.

Gedurende deze baan kreeg ik een lifestylecoach vanuit Roads, namelijk Pim. Hij gaf mij tips over gezonde voeding, sporten en de juiste mindset. De afgelopen drie jaar ben ik 30 kg afgevallen. Het was een grote uitdaging, zeker omdat tijdens de coronaperiode de sportscholen gesloten waren. Ik heb gelukkig veel wilskracht. Pim werd uiteindelijk mijn IPS trajectcoach. Met hem ging ik op zoek naar ander werk. Tijdens deze zoektocht kwam we de vacature van mijn huidige functie bij de GVB tegen. Het gaf mij veel zelfvertrouwen dat ik uit meerdere sollicitanten ben gekozen. Ik werk samen met vijf tot tien managers. Mijn rol is om mijn teammanagers te ondersteunen met verschillende taken, bijvoorbeeld op het gebied van personeel, klachtafhandeling en het opstellen van brieven.

Wat betekent werk voor jou?

Mijn werk zorgt voor sociaal contact. Bij de GVB kunnen ze goed omgaan met personeel. Daarnaast kan ik veel van mijn collega’s leren, zeker op sociaal gebied. Werk betekent voor mij zelfacceptatie. Mensen accepteren me zoals ik ben. Werk is werk en het is goed om bezig te zijn. Ik ben van nature heel rustig en ik twijfelde of mensen dat wel zouden accepteren. Bij de GVB is dat helemaal geen probleem.

Hoe kijk je naar jouw IPS coach?

Pim is een mensen-mens die mij op een professionele, duidelijke en vriendelijke manier heeft geholpen om uit te zoeken wat ik wil en kan, om me af en toe een spiegel voor te houden. Kortom: Pim heeft me op een zeer positieve wijze verder geholpen in mijn groeiproces en bij het vinden van een nieuwe baan. Roads is een prachtige organisatie. Het heeft me heel goed geholpen.

Mert is een gefingeerde naam, in verband met de privacy van de geïnterviewde. 

Ook re-integreren met de hulp van een eigen coach?

De coach van Roads helpt je met persoonlijke aandacht. Menselijk, en tóch doelgericht.

Plan een kennismaking