Interview Jasmin

Jasmin (22) studeert sociaal pedagogische hulpverlening en is maatje van een vrouw uit Ouderkerk aan de Amstel.

Jasmin, waarom doe je vrijwilligerswerk?
Ik vind dat vrijwilligerswerk een onderdeel van je leven hoort te zijn. Mij geeft het voldoening. Ik wil mensen helpen want dat maakt me gelukkig. Ik zie het ook als een uitdaging om iets buiten mijn grenzen te doen en als een reden om bezig te blijven.

Waarom kies je voor het Maatjesproject?
Het Maatjesproject is echt een voorbeeld van een initiatief dat direct zichtbaar resultaat levert. En Roads is een heel inspirerende omgeving, dat weet ik omdat ik er stage heb gelopen.

Wat vind je leuk aan je maatje?
Mijn maatje is ontzettend vrolijk. Ik vind haar een heel erg leuk persoon. Ze heeft veel meegemaakt. Doordat we samen leuke dingen ondernemen, zie ik haar sterker worden. Het contact verloopt soepel, we maken er altijd wat leuks van. Het is erg gezellig. We bespreken ook van alles. En ze vindt mijn ideeën leuk en komt zelf met leuke dingen.

Welke invloed heeft het dit vrijwilligerswerk op jou?
Sinds ik een maatje ben, ervaar ik wat mensen met een psychische stoornis ervaren. Ik zie dat de omgeving hen soms benadeelt, dat stoort me en daar wil ik graag iets tegen doen. Daarbij heb ik geleerd om grenzen te stellen. En om op een creatieve manier leuke uitstapjes te bedenken.

Neemt het maatjeswerk veel van je vrije tijd in beslag?
Dat valt mee. Ik steek er eigenlijk extra tijd in omdat dit vrijwilligerswerk in het verlengde van mijn studie ligt en omdat ik gewoon graag creatieve uitjes verzin. Maar ik vind het dubbel en dwars mijn tijd waard.

Wat vind je van Roads en het Maatjesproject als organisatie?
Ik heb het gevoel dat iedereen die zich aanmeldt, serieus wordt genomen en ik vind het geweldig hoe iedereen een kans krijgt en gehoord wordt. Jorise zoekt heel actief naar een juiste match, dat maakt de maatjeskoppels succesvol. De organisatie stimuleert de maatjeskoppels ook om leuke dingen te doen en om als maatjeskoppels elkaar te steunen.

Welke betekenis heeft je maatje voor jou? 
Van mijn maatje heb ik veel geleerd, dat had ik niet meteen verwacht. Ze leert me kleine dingen zoals hoe je moet inparkeren maar ook hoe je geduld houdt. Het is daarnaast altijd erg gezellig samen, we doen veel leuke dingen. Ook al kan ik die gezelligheid in mijn omgeving vinden, met haar ervaar ik soms meer ongedwongenheid.

Zijn er mensen in je omgeving die vrijwilligerswerk doen?
Mijn moeder doet vrijwilligerswerk bij het Ronald McDonald huis.

Wat vind je over het algemeen van het begrip vrijwilligerswerk Nederland? 
Ik vind dat het meer als een vanzelfsprekendheid gezien moet worden. In de perfecte wereld doet iedereen vrijwilligerswerk en helpen we elkaar allemaal. Ik zou graag willen dat de overheid daar meer in zou betekenen.

Hoe lang wil je vrijwilligerswerk blijven doen?
Ik denk dat ik er na mijn stage even mee stop, omdat ik het dan heel erg druk krijg met school. Maar wanneer ik tijd heb, dan zal ik altijd kijken of er initiatieven zijn waar ik deel van uit kan maken.

Zijn jullie nu maatjes voor het leven? 
Nadat onze termijn er op zit, zullen we vast nog een keer afspreken om bijvoorbeeld een film te pakken. Dat is erg gezellig en dat lijkt me leuk.