Re-integratie tweede spoor

Re-integratie naar een baan bij een andere werkgever wordt ‘tweede spoor’ genoemd. Een Re-integratie tweede spoor start als re-integratie bij de eigen werkgever niet lukt.

De wet verplicht de werkgever om de werknemer te helpen bij het vinden van passend werk buiten de eigen organisatie.

Vaak is dit na één jaar ziekte, maar eerder kan ook. Het re-integratietraject tweede spoor kan worden ingezet na de achtste week van arbeidsongeschiktheid.

Kansen verkennen en benutten

Samen met een professionele re-integratiecoach gaat de werknemer zijn mogelijkheden onderzoeken. Samen werken ze aan herstel en oriëntatie op de arbeidsmarkt. Door coaching, opdrachten en training ervaart de werknemer weer wat hij of zij kan en groeit het perspectief op de toekomst.

 

 

De fases van re-integratie in het tweede spoor

 

1. Intakegesprek werknemer

Maatwerk begint bij het intakegesprek met de werknemer. Tijdens dit gesprek bespreken we alle factoren die van invloed zijn op de uitval, zowel werk als privé. Dit is tevens de eerste kennismaking met de vaste re-integratiecoach voor het hele traject.

De in te zetten interventies, activiteiten en instrumenten worden vastgelegd in het re-integratievoorstel, dat u als opdrachtgever binnen een week na het intakegesprek ontvangt.

2. Beroepsoriëntatie

In deze fase van re-integratie tweede spoor krijgt uw werknemer meer inzicht in persoonlijkheid, capaciteiten, drijfveren, persoonlijke belemmeringen en voorwaarden voor toekomstig werk.

Roads biedt gevalideerde beroeps- en capaciteitentesten, in combinatie met individuele coaching. Wij inventariseren met de cliënt de arbeidsmarktmogelijkheden en stellen de passende en haalbare beroepsrichtingen vast.

Het doel van deze fase is dat uw medewerker inzicht krijgt in welke functie het beste bij zijn of haar capaciteiten en persoonlijke kenmerken past. En zijn er talenten die eerst verder ontwikkeld moeten worden? Dan zorgen wij voor een individueel plan van aanpak.

3. Sollicitatietraining

In deze training wordt uw werknemer optimaal voorbereid op de arbeidsmarkt. Hij of zij gaat aan de slag met het opstellen van een modern curriculum vitae en een sollicitatiebrief. Er is aandacht voor het effectief gebruik van vacaturebanken en er wordt geoefend met het online zoeken naar passende vacatures.

Wij zorgen dat uw medewerker er niet alleen voor staat: onze re-integratiecoaches zoeken mee en betrekken daarbij ons werkgeversnetwerk.

Ook wordt uw medewerker getraind op:

  • Succesvol netwerken
  • Kansen benutten op social media
  • Het versturen van open sollicitaties
  • Het telefonisch benaderen van werkgevers met passende vacatures
  • Zich presenteren tijdens sollicitatiegesprekken
  • Nabellen na een afwijzing
  • Effectief communiceren met werkgever

4. Jobhunting

In deze fase gaat de werknemer, onder onze begeleiding, actief op zoek naar werk. Hij of zij benadert werkgevers en wij schakelen ook ons eigen netwerk in.

We coachen intensief tijdens dit traject. Met uw werknemer oefenen we in de vorm van rollenspellen en besteden we aandacht aan veelvoorkomende situaties (zoals spanning tijdens sollicitatiegesprekken en het omgaan met teleurstellingen).

5. Begeleiding op de nieuwe werkplek

Het doel van elk re-integratietraject is een duurzame plaatsing. Nadat uw medewerker is gestart met de nieuwe werkzaamheden, voeren we meerdere gesprekken en bieden ondersteuning bij situaties waar de re-integrerende medewerker in de praktijk tegenaan loopt.

 

Roads werkt

Benieuwd wat Roads voor u kan doen? Tijdens een kennismakingsgesprek vertellen we u over onze unieke manier van werken.

Contact