Mark

Mark heeft een succesvol IPS-traject bij Roads gevolgd en deelt dit graag.

“Ik wil nu ook vooral genieten van het leven want dat is iets wat ik nu weer kan!”

Kun je iets over jezelf vertellen? 

Mijn naam is Mark, ik ben 24 jaar en woon in Amsterdam-West. Ik werk vier dagen in de week bij een fruitbedrijf. Tijdens mijn studie muziek, iets wat mijn passie is, ontwikkelde ik depressieve klachten maar ik wist eigenlijk niet wat dit precies was. Toen ik op een gegeven moment zo depressief was, besloot ik dat ik iets moest gaan doen. Per toeval zag ik online een vacature bij een bedrijf dat fruitpakketten uitlevert aan bedrijven. Ik ben daar toen in de productie begonnen. Ook al voelde ik me tijdens dat werk een zombie en was ik erg ongelukkig, ik heb het toch nog een half jaar vol gehouden. Ik voelde me ook wel langzaam beter en op een gegeven moment kon ik aan de slag in een kantoorfunctie. Voor mijn gevoel ging het eigenlijk te goed en toen bleek dat ik een manische episode had. Daarna belandde ik weer in depressie en begon ik aan lithium (medicijn voor bipolaire stoornis) en ging ik ook veel sporten.

Hoe ben je bij Roads terecht gekomen?

Ik volgde al bij Roads een IPS traject voordat ik bij dit bedrijf startte. Mijn trajectcoach ondersteunde me bijvoorbeeld met het UWV en was vooral een luisterend oor. Een hele empathische persoon die me altijd graag wilde helpen, echt een enorme steun voor mij. Ik ben bij mijn coach terecht gekomen omdat ik bij Mentrum (ggz kliniek) in behandeling was voor mijn stoornis. Tijdens een vorige depressie is mijn coach meegegaan voor een gesprek met mijn HR manager. Het heeft ervoor gezorgd dat ik weer de eerste stap durfde te zeggen om aan de slag te gaan. Achteraf lijkt het dan mee te vallen maar dat moment zelf was heel lastig. Ook tijdens andere moment heeft hij me begeleid. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de bedrijfsarts en naar een plek waar ik muziek kon maken.

Wat betekent werk voor jou?

Werk betekent veel voor mij: het geeft me structuur, het dwingt me op een bepaalde tijd op te staan, ik heb een daginvulling en het geeft mij afleiding. Het heeft echt enorm bijgedragen aan mijn herstel. In het begin was ik op mijn werk helemaal niet open over mijn stoornis. Dat heeft echt tijd nodig gehad. Ik heb gelukkig een hele goede band met mijn leidinggevende en we zijn een soort vrienden geworden. Ik kan hem altijd bellen, zelfs in het weekend. Ik heb echt geluk gehad met mijn werkgever en manager. Beiden wilden ook echt dat ik eruit kwam. Daardoor ging ik met een prettig gevoel iedere dag naar mijn werk. Het werkt ook in hun voordeel omdat ik zelf ook hierdoor gestimuleerd werd om eraan te werken en weer op het juiste pad te komen. De wil vanuit de werkgever om voor iemand te zorgen is echt belangrijk. Uiteindelijk zorgt een gelukkige werknemer er ook voor dat hij of zij kan excelleren in wat hij of zij doet en hier heeft een bedrijf alleen maar profijt van. Op een gegeven moment zal ik mijn verhaal wel delen met andere collega’s. Ik vind het belangrijk dat ze geen verkeerde aannames over mij doen. Wanneer ze me langer en beter kennen, voel ik me veiliger om open te zijn tegenover hen.

Heb je ook veel aan je naaste omgeving?

Jazeker, ik heb ook veel steun gehad aan mijn familie en goede vrienden tijdens mijn depressie. Maar er zijn ook een heleboel mensen die er niets van snappen en daardoor er ook niet voor mij konden zijn.

Hoe kijk je naar jouw IPS coach?

Wat er voor mij bovenuit steekt als ik denk aan mijn coach is compassie. Het is echt iemand die graag wil dat het beter met je gaat en toegewijd is aan zijn cliënten. Er waren veel momenten dat ik me zo geholpen en daardoor erg opgelucht voelde dat ik hem daarvoor echt bewonderde. Ik vind dat echt een gave. Het is heel fijn een coach te kunnen hebben die je letterlijk meeneemt in de stappen die je gaat maken. Uiteindelijk doe je het zelf maar iemand die inzicht geeft in jouw handelen en twijfels bij jezelf wegneemt. Hierdoor worden dingen gewoon makkelijker. Ik ben daarom ook erg dankbaar voor alle steun van mijn coach.

Hoe zie je jouw toekomst?

Voorlopig blijf ik hier nog wel werken. Momenteel werk ik bij de klantenservice maar ik doe ook vaak administratief werk zoals het maken van prijsopgaves. In de toekomst wil ik me weer meer bezig gaan houden met muziek en ik ben nu ook bezig met het opzetten van een webshop. En ik wil nu ook vooral genieten van het leven want dat is iets wat ik nu weer kan.

Mark is een gefingeerde naam, in verband met de privacy van de geïnterviewde.