Interview Laura

Hoe verliep de ontmoeting waarbij de projectleider jou aan de vrijwilligers van Tafelgasten voorstelde?
We werden aan elkaar voorgesteld. Toen hebben we even gepraat, werden de regels doorgenomen en werden de eetwensen besproken. De eerste ontmoeting vond ik spannend. Gelukkig was er vanaf het begin gelijk een goede klik met elkaar. Dus daarna viel de spanning weg.

Kun je beschrijven hoe een avond verloopt?
Als ik binnenkom, dan gaan we eerst gezellig wat drinken. Er staat ook wat lekkers op tafel; van nootjes tot worst, tot vis, eigenlijk van alles. Daarna gaan we aan tafel. We beginnen meestal met een soep, dan hebben we een hoofdgerecht en we eindigen met een toetje.We eten heel veelzijdig. En er worden nieuwe gerechten uitgeprobeerd. Ik heb inmiddels gerechten gegeten die ik voor ik bij Tafelgasten kwam, niet kende. Ook barbecueën we minimaal één keer per jaar. We zitten aan tafel tot we klaar zijn met eten en we nog lekker koffie of wat anders hebben gedronken. Het is altijd heel gezellig.

Over welke onderwerpen gaan de gesprekken aan tafel zoal?
De vrijwilligers vinden het leuk als ik hen over mijn bezigheden vertel. Ik doe aan dagbesteding en ik ben vrijwilliger bij de Luisterlijn. Daarnaast houd ik van kleuren en gamen. En bezoek ik graag Fantasy festivals. Maar ook politiek en de pandemie zijn gespreksonderwerpen. Geen avond is hetzelfde en we hebben elkaar altijd meer dan genoeg te vertellen.

Wat vind je bijzonder aan de gastheer en -vrouw?
Ik vind het bijzonder dat het totaal niet aanvoelt of het voor hun vrijwilligerswerk is, maar dat het contact eerder heel vriendschappelijk en open is.

Welke betekenis hebben de tafelheer/ -vrouw en jij voor elkaar?
Er heerst heel veel gezelligheid en het contact voelt supergoed. Daardoor voel ik me minder eenzaam.

Is het voor jou van belang dat de vrijwilligers en jij al dan niet dezelfde interesses hebben?
Nee, dat vind ik totaal niet belangrijk. Soms kun je op sommige punten nog wat leren. Ik sta altijd voor anderen open. Dus ook met de mensen met wie ik eet.

Wat leverde Tafelgasten je op?
Een mooie gezellige avond, waarop ik niet hoef te denken hoe ik mezelf ga vermaken. Alles mag gezegd worden en ik kan mezelf zijn.

Wat vind je van Roads en van Tafelgasten als project?
Ik vind het een super project.

Hoe is de ondersteuning vanuit Roads?
De ondersteuning is super goed. Van tijd tot tijd neemt de projectleider contact met me op. Ik kan bellen als ik dat nodig vind. Maar we hebben ook de afspraak dat ik de projectleider niet hoef te bellen zolang het goed gaat. En dat vind ik erg fijn.

Wat vind je over het algemeen van het begrip vrijwilligerswerk in Nederland?
Ik vind vrijwilligerswerk heel erg mooi. Ik ben zelf ook vrijwilliger bij de Luisterlijn en dat is ook heel gewaardeerd werk.

Wat zou je aan mensen die overwegen om zich als deelnemer aan te melden, willen vertellen?
Vooral je aanmelden. Als je twijfelt, dan kun je dat altijd bespreken. Je krijgt na de kennismaking alsnog de keuze om door te zetten of niet.