Interview Rina en Frans
Waarom doen jullie vrijwilligerswerk?
We hebben het samen goed en we willen graag iets doen voor een ander. We voelen ons van betekenis als we een ander kunnen helpen. Dat geeft inhoud aan ons leven.
Waarom kozen jullie voor Tafelgasten?
Op de 50+ beurs in Hoofddorp kregen we een flyer in onze handen. Het sprak ons meteen aan.
Hoe lang zijn jullie al vrijwilliger voor Roads Tafelgasten?
Bijna drie jaar.
Hadden jullie aanvankelijk misschien twijfels om als vrijwilliger te starten?
We hadden wel twijfels, want je weet niet wie er bij je over de vloer komt. Het gaf ons vertrouwen dat we van tevoren met de voorgestelde tafelgasten kennismaakten en dat de gasten bij Roads bekend zijn. We hebben in de loop van de tijd vier verschillende gasten bij ons thuis ontvangen. In het begin is het voor iedereen spannend, want we je moet toch eerst een beetje aan elkaar wennen. Maar dan pakt het gewoon erg gezellig uit.
Voor hoeveel mensen koken jullie?
Voor twee gasten. Zij komen tegelijkertijd.
Kunnen jullie beschrijven hoe de avond verloopt?
De tafelgasten komen rond half zes. We gaan normaliter rond zes uur aan tafel. Al onze gasten tot nu toe lusten bijna alles wel, zij hebben geen dieet. Dus dat is makkelijk voor ons. We eten Chinees, Italiaans of Hollands. En altijd een toetje. We vinden het een uitdaging om elke keer iets anders op tafel te zetten. De tafelgasten vinden dit leuk. Favoriete toetjes komen trouwens wél vaker voorbij. We doen gezamenlijk de afwas. Rina wast af, de gasten drogen en Frans ruimt op. Daarna gaan we weer aan de eettafel zitten en hebben we koffie en/of thee met iets lekkers. Zo rond negen uur gaan de gasten weer weg.
Over welke onderwerpen gaan de gesprekken aan tafel zoal?
De gespreksonderwerpen zijn divers. De tafelgasten vertellen wat ze hebben meegemaakt en wat er de komende maand staat te gebeuren. Dat doen we ook vice versa. We merken dat ze zich na een aantal ontmoetingen kwetsbaarder op durven stellen. Er komen dus ook privézaken aan de orde. Verder praten we over wat er gebeurt in de wereld en specifiek in Hoofddorp.
Wat vinden jullie bijzonder aan jullie tafelgasten?
Sowieso dat ze het aandurven om bij ‘vreemden’ aan tafel te komen zitten. Door de gesprekken merken we dat we hen voorzien in een behoefte, aangezien zij verder weinig sociale contacten hebben. Er wordt ook niet of nauwelijks afgezegd.
Hoe is de verhouding tussen jullie en de tafelgasten?
Onze verhouding is in ons geval ook echt vriendschappelijk. Bovendien zijn onze tafelgasten ook wel geïnteresseerd in ons leven, daardoor ontstaat een leuke interactie. We houden goed in de gaten dat ze beiden evenveel aan het woord komen. We merken aan ze dat ze zich welkom voelen.
Welke betekenis hebben de tafelgasten en jullie voor elkaar?
Gezelligheid bieden; daar gaat het allereerst om want we weten dat ze veelal alleen en eenzaam zijn. We vinden het fijn dat wij een luisterend oor kunnen bieden en dat we ze met een maattijd kunnen verwennen.
Wat levert Tafelgasten jullie op?
We beseffen door hen dat het niet voor iedereen even makkelijk is in het leven. En we vinden het fijn om iets voor hen te kunnen betekenen.
Wat vinden jullie van Roads en Tafelgasten als project?
Roads Tafelgasten is een leuk project. In principe wordt er afgesproken dat je als vrijwilliger een contract voor één jaar aangaat, daardoor is het overzichtelijk.
Hoe is de ondersteuning vanuit Roads?
Prima. Na drie maanden neemt Jorise contact met iedereen op om te horen hoe het gaat. Als er iets is, kunnen we altijd contact opnemen met haar.
Hoe lang denken jullie vrijwilligerswerk te blijven doen?
Specifiek dit werk weten we niet. We doen ook op andere fronten vrijwilligerswerk en we zullen dat blijven doen zolang we kunnen.
Wat vinden jullie over het algemeen van het begrip vrijwilligerswerk in Nederland?
We vinden het zeer belangrijk dat je in de maatschappij kosteloos iets voor een ander doet. Daarbij vinden we het fijn om van betekenis te kunnen zijn. Diverse mensen, die wij spreken, vinden dat er maar betaalde krachten ingezet moeten worden. Door vrijwilligerswerk haal je de banen weg, zeggen zij. Wij denken daar niet zo over.
Wat zouden jullie mensen die overwegen om dit vrijwilligerswerk te gaan doen, willen vertellen?
Door gezamenlijk te eten, verenig je het nuttige met het aangename. Het kost je niet al te veel tijd, slechts een avond per maand en eten moet je toch. Het is fijn om op die manier iets voor anderen te kunnen doen en het levert vaak mooie gesprekken op.